Om oss

Mitt intresse för berg tog verkligen fart efter en klätterkurs på Kullaberg (Mölle) i början av 1990-talet. Längtan att besöka Sveriges högsta topp tog fart och det planerades in tillsammans med min bror. Nybörjare som jag var lånade jag ihop utrustning, hade ingen aning om vad som krävs för att bestiga en topp som Kebnekaise sydtopp.

”Lärdom om bland annat planeringens betydelse, förberedelsen är A och O samt kunskap ”

 

Att fjällväder kan växla snabbt blev jag varse och att bära en tung ryggsäck in till fjällstationen 19 km skulle visa sig kräva god fysisk och pannben. Jag hade inte en tanke på att hålla ned vikten i ryggsäcken. Den här första turen gav lärdom om bland annat planeringens betydelse, förberedelsen A och O samt kunskap och det gav mersmak!

Det här blev ett livs- förändrande äventyr som bl.a. ledde till omskolning, intresse för att söka inspiration om bergsvandring (blev aldrig riktigt biten bergsklättrare, men gärna scrambling!) och att fortsätta vara i fysisk god form och kunna orka länge! Jag har varit aktiv och idrottat sedan barnsben.

Första toppturen blev inte riktigt som jag tänkt mig! Som sagt vädret i fjällen kan växla snabbt och just vid dagen för toppturen snöade det ymnigt, sikten var usel och vår oerfarenhet gjorde att vi fick vända och komma tillbaka vid annat tillfälle.

Det blev många turer till Kebnekaise under 1990-talet!

Känslan av att första gången stå på Kebnekaise sydtopp gav ett sånt lyckorus, känslan av att vara ett med världsalltet och inget annat kunde vara större. Jag kände mig urstark, lycklig och oerhört tacksam. Det hade det där, extra allt och jag mådde verkligen som allra bäst! Det gav en enorm inspiration, motivation och drivkraft till att fortsätta träna för bergsvandring och toppturer.

”Väckte lusten till att besöka berg på högre höjder”

 

Det har blivit många besökta berg de senaste 28- åren. Det säger något om min nuvarande ålder, men jag anser ålder enbart är en siffra! Men att ”åldras är inget för veklingar” som skådespelerskan Bette Davis lär ha konstaterat.

Göran Kropps bestigning av Mount Everest 1996 blev en stor inspirationskälla och boken 8000 + (David Lagerkrantz) och Tunn Luft (Jon Krakauer) gav verkligen nervkittlet i magen och väckte lusten till att besöka berg på högre höjder. Ville verkligen få känna känslan i kroppen, atmosfären och den mentala delen som krävs för att klara av en sådan utmaning. Jag är utbildad fysioterapeut och har ett stort intresse för vad våra mänskliga kroppar kan klara av.

Min dröm att få uppleva Himalaya och besöka Everest Base Camp besannades när vi tog oss dit, min livskamrat, Andreas och jag 2011. Det blev en oförglömlig resa och ett starkt minne för livet. Kala Patthar bestegs och ett par toppar över 5000 möh nåddes. Vi fick känna på och fick förståelse för hur kroppen reagerar på hög höjd (symtom på lindrig höjdsjuka som; huvudvärk, illamående, svårt att sova, aptitlöshet och trötthet). Det var skönt att gå nedåt och tappa höjdmeter och känna hur kroppen successivt återhämtade sig.

Det var värt att fira när vi var tillbaka i Kathmandu!

”Sinnesstämningen växlar och känslorna kan svämma över”

 

Att göra bergsvandring nattetid i pannlampans sken och i stjärn- och månljus ger en nästan sagolik känsla, som att förflyttas till en annan dimension. Märkligt och mäktigt! Se solens uppgång och möta en ny dag som gryr samtidigt som varje steg leder framåt, uppåt och mot toppen. Det är en oerhört härlig känsla att kunna bemästra det man förutsatt sig! Den känslan hade jag önskat alla fick uppleva någon gång i livet. Det händer något mentalt, en inre resa som är svår att sätta ord på. Sinnesstämningen växlar och känslorna kan svämma över. Jag har lätt att känna vördnad för berget som jag vistas på med vetskapen om naturens övermäktiga krafter, samtidigt som det ger känslan av litenhet och stor tacksamhet till livet. På bl.a. Mont Blanc (The Gouter Route) och Kilimanjaro (Uhuru Peak) upplevde jag det här.

Packa ryggsäcken med allt som behövs för en lång dag på berget, det ger allra bästa må bra känslan!

 

Under årens lopp har det blivit många besök i Svenska- och Norska fjällvärlden. Alperna är välbesökt och favoriten, Zermatt med majestätiska Matterhorn i blickfånget, har fått många besök. Bergstoppar på öar som Teneriffa, Kreta och Gran Canaria har också utforskats.

Det är något visst med att ha förberett sig under året, tränat, kikat på resmål, samlat in fakta mm och sedan på plats sitta kvällen innan eller vid frukosten och planera in toppturen. Packa ryggsäcken med allt som behövs för en lång dag på berget, det ger allra bästa må bra känslan och ett positivt pirr i maggropen!

Att få känna pulsen, passionen, vara tankefri och vistas i storslagen miljö är något utöver det vanliga. Det skapar en känsla av förundran som är svårslagen!

Vägen till målet är en fantastisk resa.

PS. Bilden är tagen då målet på 10 toppar på över 2000 möh var avklarade sommaren 2019. (Galdhöpiggen 2469 möh x 2, Dyrhaugstind 2147 möh, Västra austabotntind 2100 möh, Kyrkja 2032 möh, Unterrothorn 3104 möh, Oberrothorn 3414 möh (Frihetens väg), Wisshorn 2936 möh, Breithorn 4165 möh, Le Brévent 2525 möh).

Hoppas vi ses där ute!

”Jag flyttar mina egna gränser och är samtidigt medveten om var gränsen går”

Min passion för Berg satte fart när jag träffade Anette och hennes bror. Kommer ihåg att jag blev inspirerad av deras upplevelse från klätterkursen och den efterföljande vandringen på Kungsleden inklusive toppturen till Kebnekaise. Inledningsvis var det just de Svenska fjällen och Kebnekaisemassivet som lockade, men snart utvecklades intresset och turerna till att involvera både Norge, Alperna, Nepal och Afrika.

”Jag vill inte uppleva mig begränsad av att det eventuellt finns en glaciär mellan mig och toppen”

 

För mig har kunskap kring träning, utrustning och säkerhet alltid varit av intresse. Att kunna läsa karta och använda kompass har alltid känts viktigt,  jag vill känna mig säker på var jag befinner mig och trygg i att kunna göra lämpliga och säkra val. Det var nog till stor del av den anledningen som jag gick kurser i klättring i och Mountainering. Minns att på frågan om varför jag anmält mig till kursen svarade att Jag vill inte uppleva mig begränsad av att det eventuellt finns en glaciär mellan mig och toppen”

Vad är det man säger – resten är historia!!

 

Kunskap inom träning bottnar troligtvis ursprungligen från ett intresse för uthållighetsidrotter. Även om fotboll och hockey var de givna valet under ungdomsåren så förändrades det senare till löpning och framförallt Triathlon. Inledningsvis var det löpning och Göteborgsvarvet som fokus låg på. Triathlon kom in i bilden tack vare artiklar i dåvarande SpringTime numera Runners World och inspiration från Anette! Idag är triathlon en erkänd motionsform men i början av 90-talet var den ganska okänt. Löpning var stor men cykel och simning associerades nog mest till  en del av en Svensk Klassiker snarare än en regelbunden träningsaktivitet. Samma var det för mig, löpning var lättillgängligt och enkelt att tävla in, cykel handlade om prylar och i simning var crawl utmaningen. Inte kunde väl jag lära mig frisim. Det var ju inte så att det kryllade av crawlskolor och helgkurser direkt! Hade jag inte träffat Anette vid just detta tillfälle så vet jag ärligt talat inte om det hade blivit något triathlon alls. Hon övertygade mig om att crawl visst går att lära sig även som äldre (23 år!!) Sagt och gjort – efter ett antal pass i bassängen och otaliga turer på en klassisk racercykel med järnram låg jag i vattnet för min första triathlontävling! Vad är det man säger – resten är historia!! Så var det väl även om det inte blev några topplaceringar eller stora rubriker. Var väl en ambitiös motionär under 10 år med en fjärde plats i lag-SM som främsta merit! Det jag med stolthet tar med mig från denna tid är vetskapen om att vi alltid kan lära nytt! Det jag med facit i hand skulle omvärdera och hantera annorlunda är fixeringen på antal träningstimmar och att räkna meter, km och mil.

BERG är GYNNSAMT

 

Visst är det ett fantastiskt användbart ord? Jag använder det ofta istället för ”bra”. Tycker att det får ett annat värde än bra, mildare men ändå kraftfullt på något sätt.

För mig är Naturen och i synnerhet bergsmiljö gynnsamt för mig. Den bidrar till så mycket som gjort mig till den jag är. Den har utmanat mig både fysiskt och psykiskt, den har gett mig belastning och återhämtning, den får mig kreativ och koncentrerad. I bergen har hela mitt känsloregister fått vara med,

glad, ledsen, upprymd, rädd, trygg, stark, arg, snäll, orolig, tagen, trött, pigg, betydelsefull, snabb, långsam, förväntansfull, Tacksam

Vi tillsammans

Vid startade företaget VitalSupport 2015 där vi erbjuder digitala tjänster inom området hälsa. Eftersom vi själva alltid tränat- och varit aktiva utomhus på ett eller annat sätt blev steget inte långt till att låta naturen bli en tillgång för välmående. För oss är naturen en perfekt plats för fysisk aktivitet, mental återhämtning, kreativitet- och energipåfyllnad.

Vi står för det humanistiska (salutogena) synsättet vilket betyder att vi ser hälsa ur ett helhetsperspektiv. Här läggs fokus på friskfaktorer som främjar hälsan. Det innebär även tron på varje individs egen förmåga och resurser till förändring.

Hos oss kan du få support online när det gäller Livsstil- och Träning. Träningsformen MoVi (Movement is Vital) som gör dig Smidig-Stabil & Stark hittar du hos oss. Vi erbjuder utbildningar, bland annat till stavgångsinstruktör.

Anette är legitimerad Fysioterapeut och Hälsoguide och Andreas är lärare  utbildar Personliga Tränare och Hälsocoacher och jobbar själv som PT.

Vår passion för bergsvandring och toppturer resulterade i vårt kurskoncept Äventyret-Galdhöpiggen, När målet är Toppen!

I den här kursen har gruppdeltagarna fått individuell support och har även fått tagit del av vår Trekking Training Online under perioden februari- juni alternativt sept. Vi har även haft fysiska träffar då vi tränat tillsammans med varierande tema. Målet med kursen har varit att ta sig till toppen av Norges högsta berg, Galdhöpiggen 2 469 möh där vi varit med och guidat på plats.

Det är inspirerande, lärorikt och spännande då varje grupp är unik och vädret i fjällen kan variera snabbt. Vi har haft turen att under de flesta omgångar kunnat ta oss upp på toppen, förutom vid ett tillfälle då det var stormbyar och snöade ymnigt, då vände vi om och kom tillbaka vid annat tillfälle!

2020 blev ett något annorlunda år för den här kursen då Norges gräns var stängd. Men topptur blev det och det blev på svenska Helags. En riktigt härlig tur!

Som vi nämnt tidigare har bergsvandring varit en gemensam nämnare för oss både under en längre tid, men vi har hållit på med flera olika sporter.

Stort fokus har legat på löpning och uthållighetssporter. Styrketräning i olika former har vi kompletterat med under många år. Löplopp som Göteborgsvarvet (halvmara) och Stockholm Marathon har varit välbesökta. Andreas har gjort flera triathlon lopp och även deltagit i Ironman i Kalmar vid ett par tillfällen.

Några Multisportlopp och längre vandringar kan vi också checka av förutom bergen som vi besökt och som du kanske redan läst om!

Vi har det gemensamt att vi tycker om att planera, göra research, sätta mål och träna inför det vi beslutar oss för att ta oss an.

Man kan inte leva på sina gamla meriter utan får ha ett ständigt driv framåt och skapa nya!

Men om Du har tid, lust och intresse presenterar vi här några av våra gamla meriter.

Bestigit Kebnekaises Sydtopp vid sju tillfälle både Östra & Västra leden, även tagit oss upp på Norges högsta berg, Galdhöpiggen tio gånger. I Österrike och Schweiz har många alptoppar 3000-4000 möh nåtts. Toppen av Mont Blanc 4810 möh nåddes i juli 2018. Vi har erfarenhet av vandring på extrema höjder över 5000 möh och har fysiologisk kunskap om vad som sker i kroppen på högre höjder. Vi har vandrat till Mt. Everest Base Camp och varit uppe på Kala Patthar samt bestigit Uhuru Peak, Kilimanjaro på 5895 möh.

Vi har upplevt och genomfört långa dagsvandringar (med packning) över 12 timmar, bland annat tagit oss mellan Abisko och Kebnekaise fjällstation 86 km. Vi har båda över 25 års erfarenhet av fjällvandring och bergsbestigning.

Förberedelse

Tränad för Topptur

En bergsvandring med topptur innebär en noggrann förberedelse. Du kan behöva göra research, träna både fysiskt och mentalt, hämta in kunskap om t.ex. fjällvett, utrustning, klädsel osv., ev. acklimatisering om du tänker dig upp på högre höjder över 3000 möh, val av resesällskap etc.