Gaustatoppen 1883 möh

Gaustatoppen 1883 möh

Magisk kvällstur!

 

På vår roadtripp i Norge fortsatte vi från Årdal mot Rjukan för att om möjligt kunna få nå Gaustatoppen (Telemarks högsta fjäll) med sikt vilket vi inte gjorde då vi var här senast sommaren 2012. Eftersom vi stannat på vägen för att besöka Hödntinden 1454 möh i Vangs kommun kom vi fram lite sent och skulle först sätta upp vårt tält.

Vi började vandringen från Stavsro vid 19.30. Starten för vandringen är väl utmärkt och det finns en stor parkering vid insteget. Du kan välja att gå mot toppen vid Svineroi (en mer utmanande tur) som du hittar innan denna plats när du kommer från Rjukan, det finns en skylt som visar dig vägen. Enligt turistinformationen kan du även börja vid en plats som heter Selstali.

 

Vi valde att gå från Stavsro som vi sedan tidigare känner till. Vandringen, 4,9 km, börjar mycket tillrättalagd, stor, något stenig väg som så småningom övergår till lite smalare och stenigare partier. Mycket bra markerad led där du till och med kan se hur långt du gått på skyltarna.

När du närmar dig Gaustatoppens Turisthytte på 1830 möh blir vägen lite brantare, du kommer att få gå på en fin stentrappa som anlagts med hjälp av sherpas. När du går vidare kommer du upp på en betongtplatå och härifrån går också Gaustabanen, en spårvagn i berget!

Här finns information om vad du ser runt omkring dig på en halvmåneformad, rostfärgad skulptur (finns förövrigt två). Du ser långt vid sikt, det sägs att du ser en sjättedel av Norges fastland! Omgivningen omgärdas av bergstoppar och sjöar och det är otroligt vackert.

 

 

När du står på betongplatån ser du fortsättningen mot toppen, vägen är markerad med rödmärkta T. Nu blir det tuffare vandring genom stenblock och något ”luftiga” och lite svindlande passager. Du ser toppen som har en tydlig markering, en mast.

Vi hade turen som fick se solen dala mellan bergstopparna med fri, milsvid utsikt över detta mäktiga landskap.