Kinnfokkfjellet 1406 möh med Børesteinen och Fjøsnanosi

Kinnfokkfjellet 1406 möh med Børesteinen och Fjøsnanosi

Helt fantastisk bergsvandring med mäktig utsikt över Lustrafjorden och fjällvärlden.

Vi tog oss med bil från Skjolden till Luster ca 9 km och parkerade vid omsorgssentret på höger sida. Det finns välmarkerad led som tar dig upp på berget. Står du med ansiktet vänt mot boendet ska du ta dig till höger för att komma på leden. Det finns en bilväg upp mot berget, som är ett alternativ för att komma upp på höjd, dock står det att vägen är privat, så den provade vi inte.

Utsikt från Skjolden mot Luster. Till höger Børesteinen

Eidsvatnet

Leden som klassas som medelsvår börjar med stig upp i ett skogsparti, efter dryga 2 km kommer du fram till ett hus som du ska passera, leden går vidare upp mot Børesteinen 986 möh. Uppe vid stenen finns  valmöjligheter beroende på vilket håll du vill gå upp mot Kinnfokkfjellet. Vi valde att gå via norra slutningen. Där  finns  ingen markerad led men terrängen är relativt enkel och har man bara koll på navigeringen är det inga problem. Kan bitvis vara lite blött under delar av säsongen.  Från Kinnfokkfjellet 1406 möh, som bland annat ger fin utsikt över stora delar av Jotunheimen vandrade vi tillbaka via Fjøsnanosi 1306 möh till Børesteinen. Delvis rösad led men ingen markerad led på karta.

Kinnfokkfjellet med utsikt över Jotunheimen

Fjøsnanosi

I det här området som ligger vid riksväg 55 mellan Lom och Sogndal passar du många mysiga små orter. Det är även nära att ta sig upp på fjället ca 1,5 mil ån Skjolden ligger Turtagrø hotell och i området finns många fina toppturer att göra med olika svårighetsgrad. Vid vårt besök tog vi oss till Store Soleibotntinden 2083 möh där vi möttes av årets första snö. Mäktigt att få vandra med bergen klädda i snöskrud, krävde koncentration då underlaget varierar från stig, till stenblock till snöbelagd sten. Det här klassas som en enklare 2000 meters topp och i klart väder är sikten svårslagen!

Under vår vistelse tog vi även en sväng till Jostedalen och Gjerde där vi tog en glaciärtur på Nigardsbreen. Boka guidad tur om du är ovan vid glaciär.

Passa på att göra ett besök på Breheimsenteret. Här hittar du både utställning, café och souvenirer.

Breheimsenteret

Nigardsbreen

Store Soleibotntinden