Romsdalseggen med Rampestreken

Romsdalseggen med Rampestreken

När du vill ha Magisk utsikt!

 

Vill du uppleva mäktig utsikt över bergstoppar som t.ex. berömda Trollveggen och det grönskimrande vattnet i Isfjord och Rauma, få upp pulsen och uppleva något ”luftiga” partier då är detta garanterat en vandring för Dig! Det här är en tur på 13 km enkel väg, oftast går man ”eggen” uppför. Vi valde att börja i Åndalsnes centrum och gå eggen nedför och sedan vända vid högsta punkten, Blånebba 1320 möh och gå uppför tillbaka.

Givetvis kan man ta bussen till Venjesdalen och börja vandringen där. Det verkar de allra flesta göra. Vi mötte förstås folk på vägen som vi fick vänta in på de lite mer trånga passagerna. När vi vände på toppen för att sedan ta oss tillbaka var det folkrikt och det blev en del väntetid över de lite mer knixiga och ”luftiga” partierna. De finns både en tur som är lättare och en mer avancerad, men då kanske guide är att rekommendera. Det finns alternativ som passar alla!

Vandringen från Åndalsnes börjar relativt snabbt brant uppför först på ramp vidare över underlag av trädrötter, även stenbelagda trappsteg när du kommer upp mot Rampestreken 537 möh. En spektakulär byggd ramp som går ut från berget. Det känns som du svävar över Åndalsnes som du ser långt där nedanför. Här bildas kö för det är ett populärt ställe att ta bilder och få med en vidunderlig utsikt.

När du passerat Rampestreken kommer du upp till Romsdalsgondolen, här finns restaurang om du är sugen på något ät- eller drickbart.

Vandringsleden är väl markerad. Underlaget är mestadels lättgånget, på vissa ställen blir det mer av blockterräng och du får ta i med händerna, lite klätterlikt (scrambling). Det här är verkligen en vandring som ger dig bästa möjliga förutsättningar att uppleva fantastiska bergsformationer, färgkontraster och sagolikt  vackert landskap.

 

Söker du nåt liknande, kika in Besseggen!