Vinjeronden 2045 möh och Rondslottet 2178 möh

Vinjeronden 2045 möh och Rondslottet 2178 möh

Topptur i Rondane Nationalpark.

En vanlig utgångspunkt för turen är Rondvassbu fjällstationen som nås via en 6,5 km flack vandring på bilfri grusväg från parkering vid Spranget (kostnadsfri) på fjället ovanför Mysuseter. Fjällstugan är populär och ett boende (även tältplats) bör bokas rejält i förväg.

Vårt mål för dagen var Storronden, 2136 och/eller Rondslottet. Utan bokat boende blev det tältningen i Spranget vilket innebar en 13 km längre vandring än om vi utgått från fjällstationen.

Med det i åtanke satsade vi på Rondslottet, den högsta 2000-meterstoppen av de 10 som finns i Rondane.

 

 

 

 

Turen bjuder på både på flack och periodvis brant sten/blockterräng. Bonus är att du på vägen även når Vinjeronden. Från Toppen av Rondslottet har du en härlig vy över Rondane och har du tur med sikt kan du se många av de övriga åtta 2000-meterstopparna i Rondane.

I detta sammanhang bör Rondane 2k Marathon nämnas. Inget ”vanligt” löplopp/trail utan mer en utmaning att ta sig upp på samtliga 2000-meterstoppar i Rondane i ett streck, innebär en distans på cirka 45 km och 5000 höjdmeter, är inte markerad utan kräver orienteringskompetens.

Luftiga partier sägs förekomma! För många tar det mellan 14-18 timmar, rekordet ligger på under 9 timmar!

Vi fick uppleva topp 8 och 9 i ordningen, tanken att själv göra Rondane 2k finns, men får vänta till en annan gång. Kanske bra att reka innan samtliga toppar ska tas vid ett tillfälle! Återkomma lär vi dock göra för här finns verkligen mer att uppleva.

PS. Förbered dig på riktigt stenig terräng och det i alla storlekar och former! Roligt och utmanande.