Forcela de cir 2468 möh

Forcela de cir 2468 möh

En vandring i sagolik miljö med kontraster och mäktiga bergsformationer!

 

Vi gjorde en rundvandring i Odlegruppen. Det vi inte visste innan vi reste hit var hur Dolomiterna uppstod, men det fick vi givetvis ta reda på. Att det en gång varit ett urhav med stora korallrev som under miljontalsår förstenats, känns helt overkligt! Men bergen här har en speciell karaktär, mer kalkstenslikt i jämförelse med Alperna. Och så är det också, just dolomit är en form av kalksten och detta mineralämne har en forskare satt namnet på.

Gruppo del sella från Dantersepies

Vandringen startade från grannbyn till Santa Cristina, Selva Wolkenstein där vi parkerade intill kabinbanan, Dantercepies (8 euro/dag). Om du önskar förkorta vandringen med 1,5-2 timmar är den ett givet val. I annat fall väntar en rejäl uppvärmning i form av slalombacke (led 12A). Väl uppe får du får du en fin vy över bergsmassivet Gruppo del Sella.

Hit upp går även kabinbanor från dalen nedanför Gruppo del Sella där även en bilväg tar sig upp i passet. Bergsmassivet närmast ovanför toppstationen är Pizes de la Cir med sina karakteristiska spetsiga småtoppar. Här finns ett flertal Via Ferrata.

Led 12A fortsätter längs foten av berget och viker sedan uppåt där led 2 tar vid. Här möts man av ett landskap fullt av många mindre spetsiga formationer innan högsta punkten Forcella cir Scharte på 2469 möh nås.

Härifrån kan man välja att direkt via led 12 ta sig ner genom Cheduldalen och tillbaka till Selva Wolkenstein alternativt ta en extratur till sjön Lech de Crespeina

Avstickaren till sjön tar runt 1-1,5 timme och innebär några extra höjdmeter. Vandringen tillbaka ner genom Cheduldalen har både flacka och mer brantare partier och är cirka 6 km, längre än man kanske inledningsvis uppskattar. Totalt blev det en sträcka på drygt 16 km och som tog oss 6.30 timmar.

En varierande runda där höjdpunkten var stigningen upp till Forcela Cir Scharte med vandring genom de karakteristiska spetsiga ”korallerna”