Galdhöpiggen 2469 möh

Galdhöpiggen 2469 möh

Galdhöpiggen 2469 möh, Norges högsta bergstopp.

Välkommen in i Jättarnas boning, Jotunheimens nationalpark och Loms kommun. I det här området hittar du många intressanta och spännande toppar,  bland annat Norges två högsta bergstoppar, Galdhöpiggen och Glittertind 2465 möh.

Det finns flera vandringsturer upp på ”Piggen”, en går via Juvashytta och över glaciär. De flesta går denna tur guidad och i replag. Det är en kortare sträcka än den som går från Spiterstulen Turisthytte. Det finns även avancerade glaciärturer upp till toppen. Är du inte van alpinist och att gå på glaciär, med stegjärn och i replag, anlita en auktoriserad guide. Det kan göras på plats.

Ett tips på turkarta är att använda, Jotunheimen Vest 1: 50 000.

Spiterstulen ligger på 1100 möh, så det är några höjdmeter att ta sig uppför (dryga 1300) innan du befinner dig på toppen. Leden är rödmarkerad, men observera, det ser du enbart vid god sikt och lite snö! Stenröse förekommer också utmed vägen.

Om du står med ryggen mot fjällstationen, ta dig över bron och korsa fjällbäcken. Du ser en skylt som det står Galdhöpiggen på och som visar att du ska gå direkt till höger. Det är spång en liten bit. Vandringen tar dig sedan direkt uppför på stig, denna blir allt mer stenig ju längre upp du kommer. Terrängen varierar med moränpartier och blockterräng, snöpartier förekommer ofta. Du kommer gå utmed en bergskam som består av ett par ”pucklar” och kan kännas lite ”luftigt” och ge den där svindlande känslan i maggropen. När du närmar dig toppen kommer du se den lite på håll, du ser toppstugan. Du kommer få ta dig nedför, innan det brantar på uppför igen och du är framme! Passera toppstugan och gå bakom den, för att nå kikaren och högsta punkten. Grattis nu är du uppe och halvvägs!

Det är ca 14 km tur och retur till toppen, räkna med en heldag på berget!