Grand Balcon Nord

Grand Balcon Nord

En kanontur med många möjligheter

Grand Balcon Nord är med stor sannolikhet en av de mest populära lederna i Chamonix och det beror på både upplevelse och tillgänglighet. Leden sträcker sig mellan Montenvers/Mer de Glace och Plan de l’ Aiguille och innebär en ganska behaglig vandring på knappt 5 km. Går du från Montenvers innebär det en total stigning på cirka 400 m med högsta punkt på 2325 möh. Det är även vanligt att gå i motsatt riktning med start vid Plan de l’ Aiguille. Även om det innebär en vandring ned till Montenvers innehåller den både upp- och nedförsbackar.

Leden har hög tillgänglighet i och med att du kan välja att ta tåg/kabin upp till Montenvers/Plan de l’ Aiguille och vandra leden i valfri riktning. Om tid och möjlighet finns är ofta vårt första alternativ att vandra så stora delar av turen som möjligt. Den här dagen valde vi att från Chamonix vandra via en väl markerad led med start vid Rodelbanan i les Planards upp genom skogen till Montenvers.

Någonstans halvvägs nås en mysig stuga, Buvette Caillet där det finns både mat, dryck och skön avkoppling.

Vid Montenvers får vi en magnifik utsikt över Mer de Glace – en av Europas största glaciärer som flyter på baksidan av Mont Blanc ner genom Valle de Blance. Här finns möjlighet till en avstickare till glaciärgrottan ”Mer de Glace Cave”

För vår del tog vi oss vidare upp till Grand Balcon Nord och vidare till Plan de l’ Aiguille. Att vandra i denna riktning ger en konstant vy över Le Brévent och Mont Blanc – helt fantastiskt! Vi gick turen i september och mötte en hel del vandrare. Kan ana att den är välbesökt under högsäsong. Guidade turer med grupper på 15-20 personer förekommer.

Sista biten från Plan de l’ Aiguille ner till Chamonix (kommer ut vid Kabinbanan, Aiguille de Midi) slingrar sig ner i skogen.

Lite drygt 19 km och 7h senare är vi tillbaka!

En kanontur med många möjligheter. Du går på ”gräddhyllan” när du väljer Grand Balcon Nord, du kan också få en rejäl tur med sevärda avstickare. Är ni en grupp där några önskar vandra och andra ta kabin kan det lätt kombineras.