Helags 1796 möh

Helags 1796 möh

Helags i Härjedalen 1796 möh. Helagsfjället är Sveriges högsta fjäll söder om polcirkeln.

Vandring till fjällstationen, med start i Kläppen som ligger i Ljungdalen (Bergs kommun). Det går även att ta fjällspåret och parkera bilen vid Torkilstöten, har vi hört andra göra.

12 km vandring med början genom Kesudalen. Här möts du av blandad terräng, först möter du bebyggelse, en svalkande sjö och träd. När färden sedan går uppför ser du fjällen torna upp sig runt omkring och renarna rör sig fritt i området. Finns fantastiska möjligheter till en rast och intag av något ät- och drickbart. Har det varit mycket snö i området och om du kommer tidigt på säsongen kan det vara ett vattendrag du behöver vada över, så ha med dig ett par lätta extra skor, typ badskor/sandaler.

Vi använde fjällkartan, Z 6 Storlien-Ljungdalen 1: 100 000.

Helags Fjällstation (ligger ca 1000 möh) bjuder på bekvämligheter. Här kan du välja olika alternativ av boende, flerbädds, med hund eller utan, gemensamt kök eller äta riktigt gott på det som bjuds på fjällstationen. Lyxig trerätters meny med god dryck, fika av olika slag samt frukost. Här finns även ny och fin toalett med bastu. Givetvis går det att tälta! Passa på att ta ett dopp vid ”Helgsbadet”.

Helags är ett fint berg med härlig karaktär med sin långa branta C- formade klippsida. Det är en hel del utmanande blockterräng.

Passar verkligen som ett första berg att bestiga och det är också ett riktigt bra träningsberg.

Du kan ta dig upp- och nedför berget olika vägar. Vid våra toppturer har vi gått medsols vilket innebär att om du står med ryggen mot fjällstationen följer du först markeringarna (röda) mot toppen som viker av åt vänster. Anmarschen är kort då du har berget precis vid foten av fjällstationen. Det går uppför direkt och du når fram till glaciären nära berget. När du närmar dig toppen är det lättare scrambling, du kan behöva ta emot lite med händerna för att ta dig över och runt klippblocken. Du ser ett stort röse och en radiostation som har formen av en trekant, den ser du tydligt nedifrån när sikten är god. Om du går med hund kan det ev. vara lämpligt att gå motsols, så slipper du blockterrängen mot slutet. Kanske är knixigt för hunden med stora stenblock beroende på hur bergs van den är.

När du går nedför fortsätter du utmed C-formationen som kan upplevs brant, ”luftig” och ge en svindlande känsla till att börja med. Är det klart väder är det lätt att följa stigen ner mot fjällstationen. Så klart kan du gå ner samma väg du kom också. Men vi kan varmt rekommendera att ta sig runt hela klippsidan. Turen är ca 8 km och kan ta allt från 3, 5 timmar till ca 8 beroende på erfarenhet, hur tränad- och förberedd du är och givetvis väderförhållande!

Vill du ta en extra tur när du nått toppen, kan Predikstolen varmt rekommenderas. Då går du nedför Helags bergssida och upp mot Prediksstolen, samma väg tillbaka!

Vi önskar Dig en riktigt GO TuR!