Mont Blanc 4810 möh

Mont Blanc 4810 möh

Mont Blanc 4810 möh –
The Goûter Route

Här följer en kort beskrivning av toppdagen. Mer information hittar du i vår bifogade reseskildring.

Efter månader av research, noggrann planering, träning och kunskapsinhämtning var vårt sammansvetsade team redo för avfärd mot Chamonix och flera, fina dagars acklimatisering innan toppförsök.

Det är aldrig en självklarhet att nå toppen av ett berg! Här råder naturens lagar som inger stor respekt. Vädret kan skifta snabbt i den här miljön.

Vi tar oss från Chamonix till Les Houches 1010 möh, tar kabinbanan upp till Bellevue 1800 möh och vidare med bergståget upp till Nid d’Aigle (2372 m). Sedan blir det vandring upp till Refuge Tete Rousse 3167 möh där vi ska övernatta i tält. Väl framme blir det att vila, fylla på med energi och förbereda nattens vandring upp mot toppen.

Varför nattetid kanske du undrar? Kylan är ens vän i det här läget, lättare och fastare att gå på glaciär, mindre stenras och den här turen till toppen tar fram och tillbaka ca 12 timmar.

Vi kikar ut från tältöppningen 01.00, ljussken på himmelen, grynigt i luften och dålig sikt då vi går ut för toabesök. Det börjar småregna, vi gör oss klara för avfärd, några andra har påbörjat resan mot alpernas ”snödrottning”, Mont Blanc. Vad händer? Himmelen öppnar sig och regnet öser ner och åskan bryter lös bland alptopparna, nej nej nej, detta var inte vad vi räknat med! Dagen innan strålade solen från klarblå himmel.

Var detta allt, skulle vi få ta vårt pick och pack och ta oss tillbaka till Chamonix? Vi lägger oss åter i tältet, fullt påpaltade, till och med kängor och hjälmen är på!

Vi väntar, vädret kanske ändras och detta är något snabbt övergående, inte misströsta nu.

02.30, kikar vi återigen ut från tältöppningen och det börjar bli stjärnklart, då går vi eller?

En hundradels sekund tvekar vi, för vi har respekt för att gå i ”dåligt” väder på berget. Det hade verkligen inte varit en bra idé skulle vi bli varse, med facit i handen!

I pannlampans sken lämnar vi tältet för att börja turen upp mot toppen.
Rent magisk känsla att gå i mörkaste mörker och upptäcka vandringsleden med enbart pannlampan som ledstjärna.

Vi börjar med att ta oss upp över en bergsrygg (Grand Couloir), med klättring på vissa partier där det är relativt brant, här är det varning för stenras! Det finns vajrar uppsatta som man kan koppla in sig i om man vill. Första delmålet är Refuge du Goûter. Där sätter vi på stegjärnen, kopplar in oss i replag och ser till att allt ser ok ut. Vi skulle tagit på oss förstärkningsplagg! Svettiga efter turen hit upp kändes det inte angeläget med mera kläder. Men på den här höjden har det inte regnat utan här ligger nu nysnö och vinden ligger på.

Kommer direkt upp på en bergskam som tar oss förbi Refuge du Goûter och sedan ut i detta vidunderliga snö- och glaciärlandskap över Dome du Goûter. Här upplever vi dagen gry och solen gå upp över bergstopparna, sagolikt och samtidigt helt overkligt!

Sakta, sakta tar vi oss framåt, uppåt, utför tills vi når delmål två, en räddningsstuga, Vallot emergency shelter (4300 möh). Här klär vi på oss lite extra och försöker tvinga ner något att äta. Tar en tugga av en energibar som bara växer i munnen, vattnet i slangen från camelbaken har fryst, får använda vattenflaskan istället.

Vi tackar morgonsolens värmande strålar, där vi står och skakar i hela kroppen och förbereder sista etappen mot slutmålet. Det är flera smala bergskammar som vi ska gå både upp och nedför, bara att lita på sig själv och sin förmåga. Höjden känns av, huvudvärk och illamåendet kommer smygande. Lindras av en huvudvärkstablett.

Tankarna är positiva och pushande!

Vi har haft fina acklimatiseringsdagar och vi har även fått utmanas på glaciär, smala bergskammar och branta snöpartier. Med vetskapen om att ha klarat av det under de senaste dagarna kan vi med en behaglig känsla i kroppen ta oss an sista delmålet. Självaste kronan på ”snödrottningen”, toppen på alpernas högsta berg! Hon är majestätisk och helt magiskt vacker.

Resan är aldrig slut förrän man är nere igen, bara att vända på sina delmål som leder tillbaka till utgångspunkten, Chamonix.

Men först, jubla inombords och högljutt skrika, – Vi klarade det! Njuta av vidunderlig utsikt, hylla och glädjas med varandra för att ha lyckats med det vi förutsatt oss!

Här kan du ta del av hela planeringen i vår reseskildring i PDF och videoformat. Vi hoppas den kan ge dig användbar information och tips!