Oberrothorn 3415 möh

Oberrothorn 3415 möh

Oberrothorn 3415 möh. Weg zur Freiheit.

Det här är den högsta vandringstoppen i Zermatt, Schwiez. Andra toppar kräver klätterkunskaper. Vill du uppleva gemyt och en sagolik alpby ska du åka till Zermatt. Här är det trafikfritt, endast små bilar/mindre bussar som går på el och en och annan cykel träffar du på. Har du kommit med bil får du parkera den i Täsch och ta tåget sista biten (ca 5 km). Byn är färgsprakande med mycket blommor sommartid och var du än tittar så är du omringad av höga, snöklädda bergstoppar. Här hittar du allt du behöver och massor av aktiviteter för stora och små!

I området finns många höga bergstoppar, närmare bestämt 38 stycken över 4000 möh!

Det finns kabinbana upp mot flera toppar om du inte vill gå hela sträckan nedifrån byn. Vill du ha en heldag på berget kan du med fördel gå nedifrån byn då du ska upp på Oberrothorn. Tänk på att höjden kan ge dig puls och känning av lätt höjdsjuka. Gå långsamt och ta djupa andetag.

Det finns flera vägar att ta för att nå den här toppen. Det är alltid bra att ha med karta t.ex. Wanderkarte Zermatt 1:50 000 med 33 Wandertouren alternativt kartan Zermatt (Zermatt-Täsch-Randa) 1:25 000. Om du föredrar den först nämnda kartan kan du gå rutt 13 för att komma till toppen, givetvis kan du göra några avstickare och uppleva den fantastiska naturen och kanske se ett och annat murmeldjur.

Utsikten är helt obeskrivlig! Glaciärer breder ut sig, bergsmassivet med Monte Rosa ståtar i bakgrunden, toppar över 4000 m som Breithorn, Pollux och givetvis reser sig Matterhorn majestätiskt när du ser dig omkring.

När du närmar dig sista delen för toppbestigningen kommer du till det som kallas ”Frihetens väg” på svenska. Upp till toppen kommer du träffa på konstverk som på ett bergsfilosofiskt sätt beskriver och förklarar livet och vårt förhållande till naturen. När du rör dig i detta karga grus- och klipplandskapet kan det ge upphov till djupa tankar.

 

Stigen leder dig i serpentiner upp mot toppen och det är lätt att få känslan av gränslös frihet.

Stanna på toppen och upplev den vidunderliga utsikten!