Store Memurutinden 2366 möh

Store Memurutinden 2366 möh

Store Memurutinden 2366 möh.

Den här toppen ligger i Jotunheimens nationalpark. Utgå från Spiterstulen Turisthytte (1100 möh) för en topptur. Förbered dig på en lång dag utomhus och den här toppturen rekommenderas om det är torrt i terrängen och god sikt. När det har snöat och regnat blir stenblocks partierna mycket hala och räkna med mycket sten! Tycker du om när det är lite trixigt och du får jobba med hela kroppen är detta verkligen något för dig. När du når toppen har du vidunderlig utsikt, så det är verkligen mödan värd att ta sig upp.

Följ stigen från fjällstationen in i Visdalen och sväng vänster in i Heilstugedalen, gå mot glaciären, Hellstugubreen. Här viker du av vänster och får en lång, brant uppförsbacke till Veoskardet. Här är det varierande stora stenblock och lösa stenar, så var uppmärksam!

Från Veoskardet går det uppför mot en platå, här befinner du dig på 2300 möh och det är lätt att tro att toppen är nådd. Men än är det en liten bit kvar, du kan se slutmålet en bit bort! Återigen viker du av mot en bergsrygg som smalnar av mot toppen och här kan du verkligen få känna pirr i magen och en svindlande känsla då det är ”luftigt”. På toppen möts du av ett stort stenröse och utsikten är milsvid. Du kan bland annat se Galdhöpiggen och ut över Gjende.

Grattis, du har tagit dig upp på Norges åttonde högsta bergstopp!

Du går samma väg tillbaka. Ett alternativ till den här turen är att gå över Djevelbreen, men då krävs glaciärkunskap och utrustning. Guide går bra att boka på fjällstationen.

Tips på turkarta; Jotunheimen Aust 1: 50 000