Topptur på snöskor

Topptur på snöskor

Med snöskor i orörd terräng får du en fulländad naturupplevelse.  Det ger det där ”extra allt”!

Vi tog oss ut i dunliknande djupsnö på flera toppturer i Sälenfjällen. På kalfjället är det som att uppleva en ny planet, ett vidunderligt snölandskap, folktomt, hisnande snöformationer och vi fick förmånen att ha solsken i ansiktet och lite bitig vind i ansiktet, perfekt.

Storfjället når du bland annat via Högfjällshotellet. Åker du bil, parkera mitt emot Gammelgården. Spänn på skorna, greppa stavarna och ta dig via skogen upp på kalfjället.

Östra Kalven är en finfin topptur. Parkera utmed vägen där det står Gruven, mellan Högfjällshotellet och Tandådalen. Bara att gå rakt på mot toppen via skogspartiet. Du passerar både skoterspår och längdåkningsspår.

Flatfjället kan du nå via flera vägval. Vi svängde vid Skylten Flatfjället och parkerade där vägen nådde sitt slut.
Snöskor bär bra även i djupsnö, men räkna med härlig puls och fysiskt arbete, enastående vyer och nya upptäcker.

 

Vi har gått på snöskon tsl outdoor 325 original som fixar olika terräng, snö, is, kuperat utan problem. Lätta att ställa in och har en nedfällbar ”klack” för att underlätta när det blir brant uppför och minskar muskeltröttheten i vaderna. Ståldubbarna är utbytbara.

Vi använde våra vandringsstavar av märket Black Diamond och Gipron. Fick ha dem längre än vid ”vanlig” bergsvandring då snön var djup. Går även bra med slalomstavar med lite större truga när det är djupsnö.

Givetvis finns mycket mer att upptäcka i det här området. Kika på kartan och gör dina egna upptäckter.

 

 

     

PS. Det går även alldeles utmärkt att gå på Randonee (skidor med stighudar) som Anette´s bror gjorde vid tillfället.

Ha en riktigt GO TuR!
Anette & Andreas