Urkeegga 1021möh

Urkeegga 1021möh

Letar du efter en rundtur med 360-graders utsikt över Nordangfjorden och Øye kan vi rekommendera Urkeegga. Vi utgick från Sæbø och tog färjan (ingen avgift) över till Urke. Därifrån följer man Haugemyrvägen tills en parkering nås. Kostar 50kr/dag och om du inte har Vips kan betalning göras i Urke Livs.

Vi valde att gå moturs vilket innebär en rejäl stigning innan man når den första toppen Klokksegga på 944 m, Kan säkert bli blött och slipprigt vid regn! Därefter en fin vandring längs ryggen upp till högsta toppen Maudekollen på 1021 m. Turen bjuder på några mindre luftiga partier men känns säker är tydligt markerad. Under högsäsong verkar det vara en populär tur, vi mötte dock endast på ett annat par men då var vi där i mitten av juni.

 

En närliggande spektakulär topp som du har i blickfånget framför dig under vandringen på eggen är Slogan (1564m). Inget besök denna gång men finns absolut med på vår bucketlist. Har bara läst och hört gott om den. Skall visst vara något alldeles extra för den som vill känna av lite luftig toppkänsla. Värt att nämna är att turen upp till Slogan tar sig sin början vid det vackra, sagolika hotellet, Union i Øye . Ett helt fantastiskt fint renoverat hotell med anor från 1891 och som de beskriver det på webplatsen, ”Ett resmål för fjällfolk, kungligheter, författare och älskande”. http://www.unionoye.no