Sasso Piato/Plattkofel 2958 möh via Oskar Schuster Klettersteig

Sasso Piato/Plattkofel 2958 möh via Oskar Schuster Klettersteig

Dolomiterna inifrån, vilken upplevelse!

 

Sasso Piato Plattkofel är en av topparna i massivet Sassolungo/Langkofel och ligger på 2958 möh. De är den enda toppen i massivet som inte kräver större teknisk kunnande. Den kan nås genom vandring via Sasso Piato Platkofelhytte alternativt via Oskar Schuster Klettersteig (Via Ferrata).  Vi valde det senare med utgångspunkt från Santa Cristina (Val Gardena). För att korta av vandringen något tog vi oss upp till Monte Pana, där det finns parkering för 6 euro/dag.  Alternativt kan man ta kabinbanan till Monte Pana. Vår vandring inledde via led 30 följt av av 525 upp till Langkofelhütte , fint beläget inne i bergsmassivet. Väl markerad hela vägen, några brantare partier med serpentiner men inga större svårigheter mer än att det kan suga i benen något och höja pulsen!

 

Du kan korta av vandringen ytterligare genom att istället ta kabinbana från Monte Pana till Mont Seura där du via led 526B, 526 och 525 når Langkofelhytte.

Langkofelhytte verkar vara ett relativt populärt mål och kan även nås via Passo Sella och gondol till Tony Demetz Hytten via led 525.

Från Langofelhytte nås Oskar Schuster Klettersteig via en led med riktning mot Platkofel. Inledningsvis flack men ju närmre Via Ferratan vi kommer desto brantare blir det. Sista biten är det huvudsak grus som skall forceras. Via Ferratan är utifrån vårt perspektiv lagom utmanande. Några trixiga utmaningar möter vi på men i det stora hela en kul och omväxlande klättring. Det tog oss ungefär 1,5 timme att ta oss igenom Via Ferratan.

Väl uppe på Platkofel kan vi njuta av den där härliga uppifrån och ned vyn, den är allt speciell!

Nerfärden gick på motsatt sida, en hel del rullgrus men lätt att följa. Vi når Plattkoffelhytte och därefter följer vi 527, 527A och 30 tillbaka till Monte Pana. En ganska dryg bit men vacker.

Totalt blev det en tur på 20 km och 8 timmar. Kanonfin och omväxlande vandring 🙂