Utfallsgång med stavar

Utfallsgång med stavar

Utfallsteg med stavar är en effektiv helkroppsövning som innehåller både styrka, rörlighet, balans och koordination. Genomförs den i motlut är den även pulshöjande och gynnsam för konditionen. Sträva efter god kontroll där bålen är central i utförandet. Den skall ge stöd och stadga till höft och ben så att de effektivt kan driva steget framåt.

Samtidigt som du tar ett utfallssteg framåt för du båda stavarna framåt och sätter ner dem i linje med foten. Härifrån lägger du vikten på främre benet samt lägger belastning på stavarna och driver dig framåt och upp. Håll blicken framåt och sträva efter att behålla bålen i en stark och stabil position. Du kan med fördel titta ner mot knät då och då för att uppmärksamma dig på att knät håller sig i fotens riktning, inte faller inåt eller utåt. Du kan även vara uppmärksam över känslan. Hur mycket behöver du ta i, hur reagerar bålen, hur känns det i axlarna?

Vi rekommendera att du testar dig fram när det gäller steglängd och utfallsdjup. Börjar med ett kortare och inte fullt så djupt steg och öka efterhand. Sträva hellre efter att gå nedåt i utfallssteget än framåt så att du undviker att knät faller över tårna.