Utfallssteg framåt

Utfallssteg framåt

Denna övning kräver knäkontroll! Tänk dig att ditt knä ska gå i riktning mot tån intill stortån (2:e tån) eller mot mitten av foten, pressa alltså ut knäet så att det inte faller inåt (mot stortån). Faller du inåt med knäet kan det vara ett tecken på att muskulaturen kring höften inte är stark nog för att hålla emot. Din överkropp ska hållas upprätt med bibehållen kurvatur i den här övningen. Här får musklerna på framsidan av låret och i sätet en riktig genomkörare.

Välj om du gör övningen på samma ben några gånger eller växla höger och vänster ben. Skjut ifrån med främre benet så att du kommer tillbaka till utgångspositionen. Här kan du också välja att utföra övningen med gång framåt. Kom ihåg att även ha kontroll och kvalitet på rörelsen då du ökar tempot i övningen, exempelvis om du lägger till hopp i utförandet.

Se även utfallsgång med stavar

 

Utfallsteg är även en bra övning för stabilitet i knä och höft. Önskar du utmana ytterligare kan ett gummiband vara till hjälp. I nedanstående film visas benböj i utfallsposition där man med hjälp av ett gummiband ökar belastningen i sidled. Ett tryck som drar knät inåt innebär att du behöver hålla emot med utsidan av höftens muskler. Ett tryck som drar benet utåt kräver istället att du behöver jobba med musklerna på insidan av låret. Båda dessa muskelgrupper har bland annat till uppgift att stabilisera höft och till viss del i knä då vi går. Se till att du har en lagom belastning. Du ska kunna behålla god kontroll genom hela övningen.