Backlöpning med stavar

Backlöpning med stavar

Löpning med stavar passar bäst i motlut eller backe och ger både kondition samt styrka för hela kroppen. Armarbetet med diagonal stavisättning utmanar även bålens muskler rejält. Sträva efter en rytm i löpningen där du känner att både armar och ben arbetar. Eftersom det blir en svävande fas där endast staven har kontakt med marken brukar det kännas bättre med något längre stavar.

Löpning i backe ställer högre krav på axlar/skuldra/bål. Försök att hålla skuldran avslappnad och att axlarna hålls ner. På samma sätt som vid stavgång bör bålen och ryggen hållas stabil och upprätt. En stabil bål ger effektiv och kraftfull löpning.

Steg 1 – Stavjogg/Skidgång:

Utförs med något kortare steg och lugnare löpning, typ jogg! Brukar ibland kallas ”skidgång” eftersom det liknar längdåkningsteknik i motlut. Fötterna lyfts inte så högt utan håller sig ganska nära marken. I brantare backe kan detta vara en lämplig teknik.

Steg 2 – Löpning:

Skidgången övergår automatiskt till löpning då intensitet höjs. Här läggs fokus på högre knälyft och längre steg i kombination med ökad stavfrekvens och kraft i frånskjut. Sträva efter att kraften läggs i både stavar och i ben.