Fotens uppbyggnad och betydelse

Fotens uppbyggnad och betydelse

Foten består av 26 ben samt tre fotvalv, två längsgående på ut respektive insidan av foten samt ett främre tvärgående. Kroppsvikten tas upp av ankelleden (övre språngleden) samt nedre språngleden. Runt lederna i foten finns flera ligament som stabiliserar och som vid olika stukningsvåld kan skadas. Samtliga muskler som utgår nedanför knäet har som funktion att påverka fotens och tårnas rörelser. Fötterna ger stöd och balans och fungerar som stötdämpare för hela kroppen. I fotens alla leder och i trampdynan finns nerver och receptorer som när vi står, går eller springer, skickar signaler till hjärnan med information om var vi har våra fötter och hur vår kropp ska balanseras därefter. Bra funktion i fotens alla leder, muskler och ben är en förutsättning för att dessa nervsignaler ska kunna skickas från fötterna och upp till hjärnan för registrering. Om vi har någon form av ”felställning” i fotleden kommer det att påverka resten av våra leder uppåt i kroppen som t.ex. knä- och höftled. Det kommer även inverka på din kroppshållning.

 

Kolla ditt fotavtryck: Gör ett fotavtryck efter att du badat eller duschat då båda fötterna är blöta. Du kan med fördel ta en fot åt gången. Om foten är rättställd kommer ditt fotavtryck visa tår, trampdyna och häl samt en slinga som förbinder trampdynan och hälen på utsidan av din fot. Detta kan också visas på en spegellåda som kan finnas hos t.ex. fysioterapeuten på din hälsoenhet (vårdcentral) eventuellt också i sportaffären där du kan handla skor. Där brukar det även finnas löpband där man kan filma och se hur foten belastas och sätts i vid gång och löpning. Du kan även titta på undersidan av din sko. Hur är sulan sliten? Är ytterkanten mer sliten? Då kanske du sätter ned foten supinerat (mer belastning på utsidan av foten) vilket innebär att du kan ha nytta av ett skoinlägg. Och om du ser att sulan på hälens insida är nedsliten kan det innebära att du pronerar, ”trampar inåt” vilket också kan justeras med skoinlägg. Hos bland annat en fysioterapeut eller i vissa sportaffären kan du få goda råd och hjälp med ”rätt” fotisättning och eventuellt rekommendation om skoinlägg.

Fotens inverkan på kroppshållningen, dina rörelser och muskulatur

Belastningen på din fot har betydelse för den neuromuskulära funktionen, alltså samspelet mellan din hjärna, nerver och muskler. När du står i balans och med optimal kroppshållning (se gärna inlägget om kroppshållning) ska dina tår vara raka och du ska kunna ”vifta” på dem. När du flyttar kroppstyngden framåt får du knipa med tårna för att hålla balansen. Här en övning för hjärnans förmåga att registrera var dina kroppsdelar befinner sig i förhållande till varandra, för att få god balans och kontroll på din kropp. Kontroll och kvalitet i övningen är viktigt. Varje moment i övningen leder dig till en bättre kroppslig helhet med symmetri i dina kroppsrörelser. Tänk dig din kropp inifrån och ut (inre organ borträknade), med skelettets delar, musklerna och bindväv, nerverna och ytterst din hudkostym. Är något i obalans påverkas andra delar vilket kan leda till överbelastade strukturer. T.ex. om du skadat foten och du haltar på ena benet, detta kommer leda till att många leder och muskler får kompensera för den svagare delen, i detta fall foten.

Här en övning!

Stå med god kroppshållning och låt tyngdpunkten falla i mitten av dina båda fötter, känn att du kan ”vifta” på tårna och att du ändå har god balans, luta dig nu framåt så mycket du kan utan att din häl släpper från golvet, ha gärna lite ”knix” i knäna, dina tår kommer vilja hålla fast i underlaget, de böjs och pressas nedåt, du kan se ett veck i mellersta tåleden och tårna vitnar, håll kvar där i ca 5 sekunder och gå sedan tillbaka till utgångspunkten och håll kvar där ca 5 sek, upprepa detta i 2-3 min. Öva dagligen och lägg märke till om något förändras på sikt. OBS! Du måste ge det lite tid innan du märker någon skillnad. Du tränar hjärnan att ge dina muskler ”rätt” signaler, så att de förstår vilka rörelser som ska utföras och vilka muskler som ska involveras. När du går, tänk på din armpendling så att dina armar passerar höften och att du roterar i bålen. Lägg märke till dina fötter, i varje steg du tar ska känslan av att du ”griper tag i” underlaget infinna sig innan du skjuter ifrån med foten.