Trekking Tabata

Trekking Tabata

Med vår specifika Trekking Tabata får du ett 30 minuters effektivt och varierat träningspass som innehåller både kondition, styrka och rörlighet. Ett lämpligt inslag 1-2 gånger i vecka.

Vi har valt att lägga ihop övningar som kan anses funktionella för vandring i varierad terräng. Inslag av styrka, kondition, rörlighet, stabilitet, spänst, balans och koordination ingår. Hela kroppen engageras och utmanas men i synnerhet bål, säte och ben. Eftersom många av övningarna är koordinativa och kräver en hel del fokus är det inte i första hand kondition som Tabatan syftar till även om den kommer att stimulera den. Sträva efter ett kontrollerat och säkert genomförande snarare än att utföra så många repetitioner som möjligt.

Prioritera kvalitet före kvantitet

Vi rekommenderar att du bekantar dig med övningarna och testar dem en och en innan du genomför en hel Tabata.

En Tabata är 4 minuter lång följt av 1 minut vila. Du arbetar i 20 sekunder med en övning, vilar därefter i 10 sekunder och kör därefter ytterligare 20 sekunder följt av 10 sekunders vila. Detta upprepas 8 gånger.

I vår Trekkingvariant ingår 6 stycken Tabata

 

 

Tabata 1: Uppvärmning

 

SleepingBag
  Trekkleg 

 

Tabata 2: Uppvärmning

 

SnowGaiters
BridgeStep

 

Tabata 3: Stabilitet/Kondition – Bål/Höft/Ben

 

PathFinder
ThinAir 

 

Tabata 4: Styrka/Stabilitet – Axlar/Bål/Höft

 

StoneWatch
IceAxe

 

Tabata 5: Kondition/Styrka/Stabilitet/Spänst/Rörlighet – Helkropp

 

CliffHanger
CrampOn
BaseJump
SnowBridge 

 

Tabata 6:Kondition/Styrka/Spänst – Bål/Höft/Ben

 

StoneToStone
RockClimber
DownHill
TwinPeak 

 

Det var Izimi Tabata som i sin studie från 1996 visade att mycket högintensiva korta intervaller på testcykel effektivt kan höja konditionen. Denna ursprungliga formen av tabata är extremt ansträngande. Många av dagens varianter innehåller andra typer av övningar och den enda likheten kan ibland vara intervallformen (20s. – 10s.) x 8