Effektiv träning med stavar

Effektiv träning med stavar

Stavgångslöpning i backe

 

-Allsidig träning med extra allt!

 

Ett av mina favoritpass är helt klart stavgånglöpning i backe. Den går att variera på många olika sätt och kan användas både i distanspass och intervaller. Den stora fördelen upplever jag är att den ger både stora styrke- och konditionseffekter.

Efter uppvärmning med lugn löpning och lätt stavlöpning i mindre brant backe genomförde jag 12 stycken intervaller fördelade på i fyra block med vardera 3 intervaller. Dessa körde jag med stegrande intensitet från lugn (50sek.) till medel (45sek) och tillslut hård (40 sek). Vilan blev lätt jogg nerför backen (ca 60-70 sek.).

Eftersom det vid löpning med stavar blir en svävande fas där du skjuter ifrån med staven är ett tips att förlänga staven något jämfört med när du vandrar med stavar. Du får då ett kraftfullare frånskjut och kan utmana armar, rygg och bål mer. Jag föredrar även att hålla armbågarna relativt böjda och jobba med händerna relativt nära kroppen. Jag undviker att sträcka ut armbågen allt för mycket och försöker istället att  att jobba med små rörelseutslag i axeln.

Stavarna jag använder är lätta att justera i längd och en praktisk detalj är handremmen som enkelt kan knäppas av från staven. Är till stor fördel vid löpning i varierad terräng då det kan vara mer bekvämt att hålla i stavarna på mitten.

Lycka till!