Kyrkja 2032 möh

Kyrkja 2032 möh

Kyrkja 2032 möh.

Inte helt orimligt kallas den här toppen ”Kyrkan”. Toppen är mycket brant och ser ut som en spira.

Berget nås lätt via Leirvassbu tursithytte. Leirvassbu ligger i Jotunheimens nationalpark på 1400 möh, vid kanten av Leirvatnet.

Hit tar du dig med bil eller buss (på sommaren) via Leirdalen. Givetvis kan du gå ”stugtur” och nå denna destination till fots.

Du ser toppen från fjällstationen. Den ligger ofta inramad av moln, den känns mäktig när det blir sikt och du ser hela berget. Vandringen till toppen är inte markerad, det finns stenröse att följa bitvis. Bäst är att ha karta med sig och fråga på fjällstationen om råd och tips och ev. anlita en guide om du känner behov av det. Ett tips på turkarta är att använda, Jotunheimen Vest 1: 50 000.

Står du med ryggen mot huvudentrén på stationen ska du ta dig mot vänster och upp över en bergskam. Det flackar sedan av när du vänder mot Kyrkja och där får du sedan en stenig klättring uppåt. Emellanåt kommer du att få ta hjälp av dina händer då det blir brantare.

På toppen är det hisnande vackert och brant!

Storslagen utsikt över bergstopparna i området.

På den här bergstoppen förekommer även vigslar, kanske för dess namn och ståtliga utformning. Så om du går i giftas tankar kanske detta är något för dig?!