Kebnekaise sydtopp 2096 möh

Kebnekaise sydtopp 2096 möh

Kebnekaise Sydtopp 2096 möh.

Under 2020 har Kebnekaises topp, som består av glaciär åter tappat höjd och är ca 80 cm lägre än Nordtoppen. Nordtoppen (2096,8 möh) består av berg, därför förändras inte höjden så som sydtoppens.

Vårt intresse för bergsvandring tog fart i början av 1990-talet och det var just Kebnekaise som blev vårt ”husberg” under flera år. På den tiden mätte sydtoppen 2112-17 möh och sedan dess har glaciären minskat från år till år.

Hit tar du dig från Kiruna (med buss eller taxi om du inte kört bil förstås), vidare till Nikkaluokta, sen blir det vandring 19 km till Kebnekaise fjällstation. I Nikkaluokta finns restaurang om du behöver fylla på energiförrådet, även övernattningsmöjligheter och utrymme med dusch där du kan byta om.

Tänk på att packa din ryggsäck väl, håll nere vikten för att du ska få en så behaglig vandring som möjligt. Räkna med sten hela vägen. Har du tur kan du ta båten 6 km över sjön och spara på krafterna. Fjällstationen har alla bekvämligheter du kan önska och boende kan bokas efter tycke och smak. Tältplatser finns i närheten och fullutrustat servicehus där du kan laga mat om du föredrar det framför friluftskök.

Att ta sig upp på sydtoppen innebär en heldags vandring då anmarschen är lång, ca 1 mil om du går västra leden. Den här leden är markerad, men kom ihåg att markeringar lätt blir osynliga vid dålig sikt och om det ligger mycket snö. Du kommer ta dig upp mot den karaktäristiska kraterliknande fördjupningen på Tuolpagorni.

Väl uppe på höjd kommer du att behöva ta dig ner i igen, i den så kallade ”kaffekitteln”. Därefter går vandringen upp mot sydtoppen. Det kan vara mentalt jobbigt att behöva tappa höjdmeter så förbered dig redan hemma i tanken att detta kommer att ske. Beroende på hur mycket snö det ligger skiftar ansträngningen det krävs för att ta sig till toppen.

Sista etappen går på glaciär och förhoppningsvis har du god sikt. Tänk på att väl uppe på toppen stupar det brant nedför bergssidan. Detta kräver att du ser något framför dig. Är det dimmigt och snötäckt suddas konturerna ut helt.

Väl uppe och med sikt kommer du att njuta fullt ut och känna lyckoruset i hela kroppen. Det är verkligen värt ansträngningen!

Du kan även välja att gå östra leden. Denna turen väljer många att gå guidad då den går över Björlings glaciär och innehåller en Via Ferrata upp mot toppen där du ska koppla in dig på stålvajer. Är du inte van alpinist, välj att gå med någon som är hemma på området!

Givetvis kan du kamvandra mellan syd- till nordtoppen också om du är van alpinist. Det går även att boka guide på fjällstationen.

Ha en fantastisk ToppTur!